Omvormer van zonnepanelen
Zonnepanelen-omvormer
Zonnepanelen vormen het zichtbare gedeelte van het zonnesysteem, en de omvormer is daarin onmisbaar. Dankzij de omvormer wordt gelijkstroom van de zonnepanelen omgezet in wisselstroom, waardoor het geschikt is om in huis te gebruiken. De wisselstroom wordt vanuit de meterkast verplaatst naar diverse apparaten in huis, waaronder bijvoorbeeld de verlichting, wasmachine of vaatwasser. De capaciteit van de omvormer wordt afgestemd op het piekvermogen en het potentiële rendement van de zonnepanelen.
Eigenschappen omvormer
De omvormer is een kastje ter grootte van twee grote schoenendozen, maar met een sterke interne power. Wanneer de zonnepanelen energie opwekken – doorgaans overdag – dan is de omvormer volop actief in het omzetten van zonnestroom. ’s Nachts staan je panelen uit, en dus is ook de omvormer inactief. Maakt de omvormer geluid? Nou, dat valt behoorlijk mee. Het systeem maakt slechts een zacht geluid wanneer de omvormer aan staat, maar is ’s nachts in principe volledig stil. Omdat de omvormer zijn warmte kwijt moet, is het van belang het apparaat te installeren op een plek met voldoende ruimte voor luchtcirculatie. Dit is vrijwel altijd in de meterkast.
Parallel geschakelde zonnepanelen
Enphase omvormer
Welk type omvormer je nodig hebt om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, dat is afhankelijk van het type schakeling van de zonnepanelen. Bij een parallel geschakeld systeem, waarbij ieder zonnepaneel onafhankelijk functioneert, maken we bij Energie Select Limburg gebruik van de omvormers van Enphase. De micro-omvormers van Enphase zijn toekomstbestendig en uitermate geschikt voor een smart-grid. Dat wil zeggen dat je het zonnesysteem op een later moment nog verder kunt uitbreiden.
Levensduur omvormer
De levensduur van de omvormer verschilt per merk en type. Onze Enphase omvormer heeft een levensduur tussen de 25 en 35 jaar, en loopt dus min of meer gelijk met onze zonnepanelen. Je investeert dus in een volledig zonnesysteem en duurzame kwaliteit.
Leave a Reply