Subsidies voor zonnepanelen 2023

De aanschaf van zonnepanelen is goed voor het milieu en om de aanschaf van een zonnepaneleninstallatie voor particulieren te stimuleren heeft de overheid een regeling in het leven geroepen die als een soort ‘subsidie’ gezien kan worden. We vertellen u graag meer over deze regeling en de subsidie voor de zakelijke markt. 

Subsidies voor particulieren met een koopwoning

Sinds eind 2013 is er geen échte landelijke subsidie meer bij de aanschaf van zonnepanelen voor particulieren met een koopwoning. 

Maar, sinds 1 januari 2023 is door de Rijksoverheid wel de BTW op zonnepanelen afgeschaft. Deze afschaffing van BTW betekent dat je geen 21% BTW meer hoeft te betalen over je zonnepanelen. Ondanks dat je hiervoor de BTW op zonnepanelen wel kon terugvorderen is dit veel makkelijker, aangezien je een kleiner bedrag hoeft te investeren en je daarnaast je BTW ook niet hoeft aan te melden bij de belasting.

Kortom: In 2023 is het voor particulieren met een koopwoning nog steeds interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Misschien juist nog wel interessanter dan voorheen!

Voor bedrijven zijn er diverse speciale regelingen zoals de KIA en EIA. Daarnaast zal de SDE+ subsidie voor (grote) bedrijven in 2023 ook nog steeds van kracht zijn.

n mocht je gebruik willen maken van een duurzaamheidslening dan is de kans nu nog groter dat je daarvoor in aanmerking komt. Het leenbedrag is zonder btw immers lager, waardoor ook je maandlasten lager uitvallen.

Mijn zonnepanelen zijn in 2022 geplaatst, maar ik heb nog geen btw teruggekregen

Wanneer je zonnepanelen in 2022 zijn geïnstalleerd en je de factuur (dus) vóór 1 januari 2023 hebt ontvangen, geldt voor jou nog het ‘oude’ btw-tarief van 21 procent. Zolang je voldoet aan de voorwaarden om dit voor je te kunnen doen, zorgen wij ervoor dat je de btw gewoon van de Belastingdienst terugkrijgt. Dit duurt in de regel enkele maanden. Je hoeft hier zelf niets voor te doen.