Veelgestelde vragen:
Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen:
Zonnepanelen
Een zonnepaneel zet zonne-energie (licht) om in elektrische energie. Hoe meer licht, hoe meer stroom er opgewekt wordt.
• Zonnepanelen mogen niet verward worden met zonnecollectoren, die werken volgens een ander principe.
• Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Watt-piek (WP). Dit is de opbrengst van een zonnepaneel onder optimale omstandigheden.
Bij onze zonnepanelen staat vermeld hoeveel vermogen in Wattpiek (Wp) ze opleveren. Dit varieert van 265 Wp tot 500 Wp onder optimale omstandigheden.
Veel leveranciers van zonnepanelen berekenen een verkeerd rendement. Vaak wordt de afschrijving niet mee gerekend en vergeten zij de degradatie (jaarlijkse vermindering van opbrengst) van de zonnepanelen. Als er niet voor een enphase (20jaar garantie) gekozen wordt, dan moet men er rekening mee houden dat de omvormer na circa 10 tot 15 jaar vervangen dient te worden. Als men dit allemaal meeneemt, dan blijkt het rendement op de investering circa 4 tot 6% te bedragen. Dat is nog altijd meer dan op een bank spaarrekening!
Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Het meeste vuil wordt namelijk vanzelf van uw zonnepanelen afgespoeld door regen en/of sneeuw. Het is echter wel belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te controleren op vuil of stof dat is achtergebleven. Wij adviseren om uw zonnepanelen om het half jaar even schoon te maken voor een optimale werking.
Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van het energieverbruik. Dit kunt u terug vinden op de laatste eindafrekening van het energieleverancier. Voor een snelle berekening kunt u het jaarlijkse energieverbruik in KWh delen door 0,9. De uitkomst is het totaal aantal KWh aan zonnepanelen wat u nodig heeft om uw totale energieverbruik af te dekken en de terugverdientijd zo kort mogelijk te houden.
Zonnepanelen schaf je aan inclusief de gehele installatie zoals omvormer en bevestigingsmateriaal. Ook dient de installatie uitgevoerd te worden met bijbehorende aanpassingen aan de groepenkast. Als je het grootste deel van jouw stroom zelf wilt opwekken dan kost dat voor een gemiddeld huishouden van 4 personen circa € 5.000,-. Het is daarbij wel van belang dat je een geschikt dak hebt, het liefst redelijk gericht op het zuiden en met zo min mogelijk schaduwobjecten.
Qua rendement is er op de panelen, wanneer ze in Nederland gebruikt worden nauwelijks verschil. Zwarte zonnepanelen zijn meestal minder opvalland dan de donkerblauwe zonnepanelen.
De donkerblauwe zonnepanelen hebben een aluminium(kleurige) omranding en de zwarte zonnepanelen hebben een zwarte omranding. In combinatie met de zwarte zonnecellen en de zwarte omranding, wordt dit over het algemeen als mooier ervaren.
Om te bepalen wat de beste zonnepanelen zijn kan je het beste afgaan op testresultaten. In Duitsland zijn er een aantal testinstituten. Overigens is het belangrijk om te weten dat een TUV-keurmerk geen garantie is voor een goed zonnepaneel. Het zegt namelijk alleen iets over de veiligheid.
De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar. Ze hebben vaak een vermogensgarantie van 90% na 10 jaar. Dit houdt in dat de zonnepanelen na 10 jaar 90% van de capaciteit kunnen produceren. Vaak wordt ook de garantie gegeven dat dit na 25 jaar nog 80% zal zijn. De omvormer gaat gemiddeld iets minder lang mee dan zonnepanelen. De verwachte levensduur verschilt per type omvormer. Wel wordt er vanuit gegaan dat de omvormer tijdens de levensduur van de zonnepanelen in ieder geval één keer vervangen moet worden.
De geschiktheid van uw dak is o.a. afhankelijk van de ligging, de schaduwwerking en de hellingshoek. Ligt uw dak bijvoorbeeld (deels) in de schaduw dan wekt het systeem minder stroom op. Over het algemeen liggen zonnepanelen serieel geschakeld. Dit houdt in dat ze onderling met elkaar verbonden zijn en als één paneel in de schaduw ligt, dit invloed heeft op de rest van de panelen en dus op de opbrengst. Mocht dit het geval zijn, dan kan er ook worden gekeken of het mogelijk is om de panelen parallel te schakelen. Bij deze manier van schakelen zorgt elk paneel voor zijn eigen opbrengst en kunt u ook panelen plaatsen indien uw dak deel in de schaduw ligt.
In uw slaapkamer of badkamer kunt u bijvoorbeeld elektrische radiatoren plaatsen, die met behulp van de opgeslagen zonne-energie van stroom worden voorzien. Een groot voordeel van elektrische radiatoren is dat deze erg makkelijk te installeren zijn, waar een stopcontact is kunt u de radiator plaatsen. Tevens bespaart u hiermee gas en dit ziet u terug op uw energierekening.
Zonnepanelen zijn er in verschillende afmetingen. De meest gebruikte afmeting bedraagt 1,65×1 meter. Deze panelen hebben een vermogen van tussen de 350 en 410 Wp. Heeft u panelen met meer vermogen (circa 410 Wp) dan zijn deze over het algemeen ook groter (2×1 meter).
Omvormers
Voor elke situatie bestaat de juiste omvormer. Er zijn verschillende soorten omvormers beschikbaar, namelijk string omvormer, omvormer met optimizers en micro-omvormers.
Bij een stringomvormer worden alle zonnepanelen als een soort ketting aan elkaar gekoppeld die vervolgens aan de omvormer is gekoppeld. Dit wordt ook wel serie-geschakeld genoemd, want ze zitten allemaal aan elkaar vast. U kunt dit vergelijken met kerstverlichting. Een klein nadeel: wanneer één zonnepaneel minder stroom levert, dan zullen de andere panelen ook minder goed presteren.
Met een omvormer met optimizers of micro-omvormers wordt er achter ieder paneel een omvormer geplaatst. Hierdoor kunnen panelen individueel geregeld en gemonitord worden. Het grote voordeel hiervan is dat als één paneel minder presteert, dit geen effect heeft op de prestaties van de andere panelen. Zo kunt u dus altijd stroom opwekken, ook als er schaduw op uw dak valt of als een zonnepaneel niet meer werkt.
Een omvormer is een apparaat dat de invoerspanning die van zonnepanelen komt kan omvormen naar een andere spanning. Zonnepanelen zetten zonne-energie om in gelijkstroom waarna de omvormer deze omzet in een stabiele wisselstroom van 230V.
Hierdoor is de stroom die wordt opgewekt in zonnepanelen bruikbaar voor ons stroomnet en voor huishoudelijke apparaten. Zonder omvormer kan de opgewekte stroom dus niet worden gebruikt in huis en op ons stroomnet.
Micro-omvormers zijn een ander type omvormer. Ze worden direct onder de zonnepanelen geplaatst. Een voordeel van micro-omvormers is dat wanneer er één of enkele panelen in de schaduw staan of vuil zijn, de rest van de panelen wel optimaal blijven functioneren.
Bij een string omvormer worden de zonnepanelen allemaal in serie aangesloten en met een MPP-tracker geoptimaliseerd. Een stringomvormer werkt het meest efficiënt wanneer alle zonnepanelen dezelfde ligging hebben en geen last van schaduw hebben.
Ja, een omvormer is essentieel voor het kunnen gebruiken van de opgewekte energie. Zonder omvormer is de energie niet geschikt voor ons stroomnetwerk en (huishoudelijke) apparaten. De energie moet worden omgevormd naar bruikbare stroom.
Welke omvormer je voor zonnepanelen nodig hebt is afhankelijk van diverse factoren. Denk aan het aantal en het type zonnepanelen. Vaak wordt er gekozen voor een omvormer die tussen de 80% en 110% van de maximale piek van de installatie. Het mag duidelijk zijn dat de keuze voor een omvormer maatwerk is en afhankelijk van je specifieke situatie.
Een omvormer heeft gemiddeld een levensduur van zo’n 6-10 jaar. Omvormers gaan minder lang mee dan zonnepanelen, die kunnen tegenwoordig tot wel 30 jaar meegaan. Het kan dus zo zijn dat je drie omvormers nodig hebt gedurende de levensduur van de zonnepanelen.
Vroeger maakten omvormers nog wel eens een hoorbare zoem of piep als ze in werking waren, maar de nieuwste modellen zijn nagenoeg geluidloos. Sommige modellen met hogere vermogens zijn uitgerust met en ventilator die aanschiet bij hogere interne temperaturen. Het is daarom aan te raden om zulke omvormers op een plek te hangen die niet dagelijks gebruikt wordt.
Een elektrisch net in huis kan bestaan uit 1 of 3 fasen. De fasen zijn verschillende stroomdraden, die allemaal wisselspanning leveren. Bij drie fasen loopt de sinusvormige spanning op elke fase net een beetje uit de pas met de andere twee. In het Nederlandse net zijn alle kabels die vanaf de hoogspanning, via de middenspanning en de laagspanning naar de huizen lopen, driefasig.
In sommige huizen komen alle drie de fasen ook in huis uit. Zeker bij nieuwbouw is dit heel gewoon. Drie-fasen stroom wordt ook wel eens krachtstroom genoemd, omdat het gezamenlijke vermogen van de drie fasen hoger en daardoor krachtiger is. Sommige zwaardere toestellen zoals bijvoorbeeld kookplaten werken vaak op krachtstroom.
In andere huizen komt maar één van de drie fasen het huis binnen. Als dit het geval is, dan is de hoofdzekering meestal iets zwaarder: in plaats van bijvoorbeeld 3 x 25 Ampère zoals bij een 3-fasen aansluiting, heeft een 1-fase aansluiting vaak bijvoorbeeld 1 x 40 Ampère als hoofdzekering. Daarmee kan die ene fase toch voldoende vermogen leveren voor alle verbruikstoestellen in huis.
De grootte van de hoofdaansluiting bepaalt de kosten van het vastrecht: Hoe zwaarder de aansluiting, des te meer betaalt u per jaar aan vastrecht aan uw netbeheerder. Meestal is er weinig verschil in vastrecht tussen een 1 x 40 Ampère en een 3 x 25 Ampère aansluiting. Uw netbeheerder kan u alle informatie over de tarieven geven.
Soms is het de overweging waard om over te stappen van een 1-fase naar een 3-fasen aansluiting. Dit kan interessant zijn wanneer u meer stroom denkt te gaan verbruiken, bijvoorbeeld als u elektrisch gaat rijden en een laadpaal wil plaatsen. De netbeheerder rekent vaak eenmalige kosten om van 1- naar 3-fasen over te stappen: ook deze tariven vindt u op de site van uw netbeheerder.
Omvormers bestaan ook in 1- en 3-fasige modellen. Wat belangrijk is om te weten, is dat driefasige omvormers alléén kunnen worden geïnstalleerd in woningen waar het net ook driefasig is.
Begin vandaag nog met besparen
Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op. Hierdoor kunt u op jaarbasis flink besparen op uw energiekosten.